Posted on

Så väljer du rätt dator

Att välja dator är inte det enklaste. Det finns en mängd med modeller och märken att välja bland. Om du har ägt en Mac så vet du kanske redan att det är något särskilt med det operativsystemet. Om du vill uppleva Macens fantastiska operativsystem är ett tips att köpa en Macbook Pro 15 som är en fantastisk dator. Om du vill komma ner i pris kan du köpa en begagnad Macbook. Den är lika bra och du får väldigt mycket dator för pengarna. När du köper en ny Apple-dator kan du vara säker på att du kan ha den en lång tid. Apple-prylar brukar i regel hålla länge. Det har kommit stora förändringar de senaste åren som har gett användaren många nya funktioner. Säkerheten bibehålls också genom regelbundna uppdateringar och förbättringar i mjukvaran. När du ska välja en Macbook ska du fundera över om du vill ha en lättare dator eller en dator med mer prestanda. En Macbook pro är Apples kraftfullaste dator och trots att den väger lite mer än andra modeller så är den enkel att ta med sig.

Ta reda på vilket behov du har

När du ska köpa en ny dator ska du först och främst fundera över vad du tänker använda den till. Om du ska använda datorn till att surfa runt på nätet, svara på e-post och kolla sociala medier behöver du endast en basdator som inte har så mycket prestanda. Om du däremot ska göra olika typer av kontorsarbete som innebär redigering av bilder och film behöver du en bättre dator. Du ska också fundera över om du ska bära med dig datorn mycket eller om den mest kommer att vara hemma. Det finns datorer som är superlätta och smidiga som du kan köpa om du ska resa med den mycket i jobbet eller privat.

Bra att veta om datorer

Det finns några saker som är viktiga på en dator. Processorn är en sådan och det är förenklat datorns hjärna. Det är den delen som hanterar de olika uppgifterna som du ger datorn när du använder den. De vanligaste processorerna har antingen två eller fyra kärnor. RAM-minne är en annan sak som är viktig på en dator. Datorn inbyggda minne är viktigt för att datorn snabbt ska uppfatta saker. Om minnet är litet kan datorn gå trögt. Hårddisk är hur mycket utrymme din dator har. Det är viktigt om du vill kunna lagra filer och program på datorn. Det finns mekaniska hårddiskar och så finns det SSD-diskar. Välj komponenter i din nya dator så de uppfyller ditt behov.