Posted on

Rätt elavtal ger tusenlappar i plånboken

Det är många som tänker på elräkningen just nu. Elpriset har dragit iväg och påverkat många. Det lättaste sättet att minska elräkningens storlek är genom att byta till ett riktigt billigt elavtal.

Byt elleverantör

Det finns många elleverantörer att välja mellan i Sverige. Hela 151 stycken. Därför kan det vara klokt att se över ditt elavtal. Så att du redan idag kan förebygga skyhöga elräkningar nästa vinter. Och vintern därpå. Det är enkelt att byta elavtal, men det kan kännas krångligt och svårt att hitta det bästa elavtalet just för dig. Istället för att du börjar att jämföra elavtal på egen hand, så använder du en jämförelsetjänst. Gå in på Elskling som jämför samtliga 151 elhandelsbolag och snabbt hjälper dig att byta till det billigaste elavtalet. På deras sajt har de också en tjänst som hjälper dig att ta reda på om du är bunden av ditt nuvarande elavtal eller inte. Ett bra ställe att börja på för att få mer pengar över i plånboken.

Praktisk första hjälp

Förutom nytt och billigare elavtal kan du göra mycket för att minska elkostnaderna. Först och främst bör du praktiskt se över din bostad och leta efter ställen som kan skapa energiförluster. Otäta fönster och dörrar. Att köpa nya klimatsmarta fönster kan för vissa personer känns som en dyr investering, men den kommer att betala sig i längden. Gå även över lister och kontrollera isoleringen. Gammal isolering har en tendens att ”falla ihop”, så att den inte isolerar hela väggytan. Om du har villa kan du helt enkelt titta på huset när det är minusgrader och se om det finns ställen på ytterväggen som är frostfri. Där läcker det värme, alltså tusenlappar till ingen nytta. För det andra bör du satsa på extra energikällor: kamin, solceller, panna och luftvärmepump.

Använd teknik och IT för att minska elförbrukningen

Om du gillar teknik och IT har du ett bra utgångsläge för att minska dina elräkningar. Ju mer kunskap du har, desto mer inflytande har du över din situation. En luftvärmepump kan göra stor skillnad. Du får värme på vintern och kyla på sommaren, utan att det kostar vare sig dig eller klimatet så mycket. Många elleverantörer erbjuder också en app, då får du en mycket detaljerad kontroll på elförbrukningen. Du kan då lätt sänka temperaturen på natten eller när ni inte är hemma, för att sedan öka den till morgonen eller till när ni kommer hem. Att använda en app är också smart om du har ett fritidshus. Många väljer att ha elsystemet påslaget året om för att byggnaden ska må bättre. Innan ni ska till stugan kan du höja temperaturen genom appen, så att det är varmt och gott när ni kommer fram.

Du sparar också tusenlappar med solceller. Utvecklingen inom solceller går snabbt. Som teknikintresserad kandu enkelt räkna ut hur många solceller som din bostad eller ditt fritidshus behöver. Ett smart sätt att spara både pengar och på klimatet.