Posted on

Teknik blir allt smartare

Teknikens framfart har nog inte undgått någon och idag används teknik mer eller mindre hela tiden av människor i vardagen och på jobbet. Samtidigt som tekniken blir mer avancerad och fler använder den så har det negativa effekter som exempelvis att teknik ofta drar mycket el. För att din plånbok inte ska lida av att du använder mycket teknik i ditt hem är det en bra idé att se över ditt elavtal med jämna mellanrum. Om du vill vara en sann miljövän samtidigt ska du välja el som kommer från förnyelsebara källor. Att jämföra olika elbolag är viktigt för att du ska kunna hitta ett elavtal som har det bästa priset. Att jämföra elavtal kan du med fördel göra en gång per år eller med lite längre intervall.

Smarta hem med dagens teknik

Att ha ett fördelaktigt elavtal är ännu viktigare om du har eller vill ha ett smart hem. Under de senaste åren har det kommit mycket smart och interaktiv teknik som gör hemmen smarta. Många produkttillverkare har kommit med olika tekniska lösningar som inbrottsövervakning, belysningsanpassning och hemautomatisering i största allmänhet. Det är numer en självklarhet att via mobilen kunna reglera vardagsrumsbelysningen eller se när barnen kommer hem från skolan genom det digitala kodlåset på dörren. Mobilapplikationer har blivit fjärrkontroller som du kan styra hemmet med.

Tekniska apparater som kommunicerar med varandra

Parallellt som tekniken har utvecklats och gjort hemmen smartare har också Internet of Things, IOT-trenden växt sig allt större. Den handlar om att hemelektronik nuförtiden begåvas med en nätverksanslutning som möjliggör kommunikation över nätet. Du kan koppla upp ett smart kylskåp eller tvättmaskin mot hemmets trådlösa nätverk så att du kan ta reda på vad som finns i kylen när du är i mataffären eller sätta på en tvätt när elen är billig trots att du inte är hemma. Det är egentligen först nu som hemmen börjar bli riktigt smarta och att kunna slå på kaffebryggaren från sängen utan att stiga upp är onekligen väldigt praktiskt. Men för att du ska få ett riktigt smart hem bör hemmets apparater kunna kommunicera med varandra. Men för att det ska bli möjligt behöver produkttillverkarna komma överens om en gemensam grund för att det ska kunna bli verkligt. När apparaterna kommunicerar med varandra skulle det kunna bli som så att väckarklockan ringer och samtidigt som den ringer meddelar den kaffebryggaren att slå på kaffet. Väckarklockan signalerar även till lamporna att lysa upp rummet och så kanske gardinerna hissas upp av sig själv på samma signal.