Posted on

Det är viktigt med bra kringutrustning till en stationär dator

Tyvärr är det många med stationära datorer som helt glömmer bort kringutrustningen. De lägger ner betydande summor på att köpa en bra dator och en bra skärm, men ignorerar helt och hållet den övriga utrustningen. Detta kan leda till att det närmast upplevs som en plåga att befinna sig framför datorn, åtminstone efter en viss tid. I vissa fall kan det även leda till skador och smärta i till exempel nacke, axlar eller handleder. När man köper en stationär dator bör man därför även investera i bra kringutrustning. Det är något som avsevärt kommer att göra stunderna framför datorn betydligt angenämare.

Var snäll mot handlederna och välj ett bra tangentbord

Något som många försummar är valet av tangentbord, vilket är mycket olyckligt då ett bra tangentbord helt kan förändra upplevelsen framför datorn. De flesta tangentbord fungerar bra att använda sig av under kortare stunder. Ska du sitta framför datorn under längre stunder kommer du emellertid snabbt att få problem med handlederna, om du använder dig av ett klassiskt tangentbord. Investerar du i ett ergonomiskt tangentbord kan du spendera både timmar, dagar och veckor framför datorn utan att drabbas av några problem med handlederna.

Skona din rygg och välj en bra stol

Även stolen är något som alltför ofta prioriteras bort när man köper en stationär dator. Majoriteten av datoranvändarna väljer att placera en köksstol eller en enklare kontorsstol vid datorn. Dessutom blir det oftast en stol som inte är möjlig att justera individuellt. Detta får till följd att alla medlemmar i familjen använder sig av samma inställningar, vilket självfallet inte är en lyckad lösning. Till exempel ska en fullvuxen man inte ha samma inställningar på en datorstol som sin tolvåriga dotter.

Väljer du att i stället investera i en robust och ergonomisk gamingstol kommer stunderna vid datorn att bli en helt annan upplevelse. All ryggvärk och alla byten av sittpositioner var tionde minut kommer att vara ett minne blott. I stället kommer du att kunna tillbringa så mycket tid som du önskar framför datorn utan att drabbas av några problem. Väljer du dessutom en stol som är lättjusterad kan samtliga familjens medlemmar njuta av fördelarna med en bra datorstol.

Högtalarna

Förvånansvärt många nöjer sig med att behålla de inbyggda budgethögtalarna när de köper en stationär dator. Denna typ av högtalare är något som helt förtar ljudupplevelsen. Det har inte någon betydelse om du spelar spel eller lyssnar på musik, ljudkvaliteten är oftast mycket dålig i de inbyggda högtalarna. Att köpa ett par bra högtalare eller hörlurar är dessutom inte något som är särskilt dyrt. Det kostar som regel endast en bråkdel av vad datorn kostar men är något som avsevärt förbättrar ljudupplevelsen.